Van Dolle Mina tot #Feminist: De Evolutie van Feminisme in Nederland

Op maandag 24 juni geeft cultuurwetenschapper en publicist Linda Duits een lezing over feminisme in Nederland, met een speciale focus op de Tweede Golf en de ontwikkelingen daarna. De lezing, die plaatsvindt van 19.30 tot 21.30 uur in Hotel Spoorzicht, belooft een verhelderende avond te worden voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en de toekomst van feminisme in Nederland.

Zeg ‘Tweede Golf’ en je krijgt een rijtje clichés over soepkippen, trutten en haaibaaien. Ze dragen tuinbroeken, maar geen bh’s of make-up. Ze zijn verongelijkt of echt boos. Ze doen aan kringgesprekken en praatgroepen, en aan aktievistiese spelling. Eenzijdig, onredelijk en vooral hysterisch.

Met humor zal Duits deze hardnekkige mythes over feminisme ontkrachten en een vergelijking maken tussen de praktijken van de Tweede Golf en die van jonge feministen vandaag de dag. Van acties van Dolle Mina tot hedendaagse bewegingen zoals Feministen Tegen Wilders, en van kringgesprekken tot hashtagactivisme, Duits belooft een genuanceerd beeld te schetsen van de man-vrouwverhoudingen door de jaren heen.

Linda Duits staat bekend als een tegendraadse, luidruchtige sociaalwetenschapper die geïnteresseerd is in macht en maatschappij. Daarom heeft ze zich gespecialiseerd in populaire cultuur, gender en seksualiteit. Met haar scherpe analyses en prikkelende inzichten weet ze haar publiek altijd te boeien en uit te dagen. 

Na de lezing is er ruimte voor vragen en discussie. Voor meer informatie over Linda Duits, kan men terecht op haar website.